3 minut/y čtení (654 slov)
Doporučené

Solární ohřev TUV s elektrickým dohřevem

Solární ohřev vody s elektrickým dohřevem Solární systém s elektrickým dohřevem

Největší úspora: přechod z elektrického bojleru na solár

  • Přechod z elektrikou ohřívaných zásobníků vody bývá mezi klienty nejčastější. Důvodem je vysoká úspora nákladů, které docílíte změnou způsobu ohřevu vody solárním systémem.
  • Většina zákazníků využívá k ohřevu vody v rodinných domech levnější sazbu s nočním proudem, zpravidla označenou dodavateli elektrické energie D25d. Tato sazba Vám zůstane i při přechodu na solární systém, neboť ten je alternativně dohříván elektrickou topnou patronou

Získáte tak výhodu, kdy k ohřevu TUV budete užívat převážně sluneční energii a zároveň lze využívat nízký tarif na všechny spotřebiče domácnosti. Elektrická topná patrona dohřívá solární zásobník v období kdy je nedostatek slunečního svitu a solární kolektory nepokrývají svým výkonem požadavky na potřebu TUV rodinného domu. 

Ohřev elektrickým bojlerem nedává smysl

  • V dnešní době je ohřev vody pomocí elektriky rozmar. Je to největší hýření a bojler se stává největším žroutem elektrické energie v domácnosti. Postupem doby se solární panely k ohřevu vody staly běžným vybavením rodinných domů. Instalace celého solárního systému je otázkou doslova pár hodin. Nainstalovali jsem tisíce m2 solárních kolektorů a díky našich produktům takto spoří stovky domácností po celé ČR.
  • Solární kolektory dokáží uspořit až 75% nákladů na ohřev vody. Úspora je veliká a návratnost celé investice zvýhodní i nejrůznější dotační tituly ze kterých lze na solární ohřev čerpat peníze. Aktuálně běží program Nová zelená úsporám, který aktivně podporuje výstavbu solárních systémů na ohřev vody částkou 35.000,- Kč. Pořízením solárního systému získáte značné úspory a takto naspořené peníze můžete investovat výhodněji dle vašich potřeb. 

Od elektrických bojlerů pryč. Solární systém vám ušetří spoustu peněz.

Dá se použít stávající bojler nebo potřebuji nový?

Solární zásobník s elektrickou patronou
  • Váš stávající elektrický bojler se demontuje a nahradí solárním zásobníkem, který má výměník na solární kolektory.
  • Tepelný výkon solárních kolektorů je sveden do výměníku umístěného při spodní části nového bojleru. Solární regulace dává pokyn k sepnutí čerpadla na základě rozdílu teplot mezi solárními panely (čidlo TS1) a čidlem umístěným v jímce zásobníku TS2. Solární čerpadlová jednotka zajistí cirkulaci nemrznoucí směsi mezi kolektory a zásobníkem, dokud nedojde k jeho celkovému ohřátí na požadovanou teplotu, nebo teplota na kolektorech neklesne pod požadovanou hodnotu. Tímto způsobem dochází k ohřevu vody solárními kolektory.
  • Elektrická topná patrona se umísťuje zpravidla do 1/2 výšky solárního zásobníku. Toto umístění patrony zajistí, že dojde k nahřátí pouze horní poloviny solárního zásobníku a v případě, že následovně bude dostatek slunečního svitu, solární kolektory ohřejí bojler v celém jeho objemu. Umístění elektrické topné patrony ve středu zásobníku má významný vliv na správné dimenzování solárního systému. Regulace elektrické topné patrony je zajištěna termostatem s nastavitelnou požadovanou teplotou. Výkon elektrické topné patrony je nejčastěji v rozmezí 2 až 5 kW, v závislosti na velikosti zásobníku vody. Patrona je opatřena ochrannou tepelnou pojistkou, která zajistí odpojení od elektrické energie v případě závady na provozním termostatu patrony.
  • Zpravidla se při instalaci solárního systému volí solární zásobníky vody o 1.5 až 2 x větším objemu, než doposud Vámi užívaný elektrický bojler. Jen tak lze zajistit co největší míru úspory elektrické energie, komfort v dostatku TUV a podpořit nejlepším možným způsobem návratnost investice do solárního systému.  

Schéma: solární ohřev TUV s elektrickým dohřevem

Schéma zapojení solárního ohřev TUV s elektrickou patronou

Níže uvedené schéma ilustruje možnost zapojení solárního systému k ohřevu TUV k Vašemu rozvodu teplé užitkové vody.

Obrázek obsahuje pouze schématické znázornění jednotlivých částí zařízení bez nároků na úplnost. Ke stažení v pdf: Schéma zapojení solárního systému

V TUV Výstup teplé užitkové vody
ZK Zpětná klapka
TSVTermostatický směšovací ventil
EPElektrická topná patrona s termostatem
EXExpanzní nádoba
VSVVstup studené vody
NVNapouštěcí a vypouštěcí ventil
VVVypouštěcí ventil
UVUzavírací ventil
PVPojistný ventil
CSolární oběhové čerpadlo
TS1Teplotní čidlo kolektoru
TS2Teplotní čidlo nádrže

Rádi vám vypracujeme nabídku na míru.

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Bakterie Legionella - malá mrška
Co je to Solar Keymark?

Související Články